Tilfeller av flåttbårne virus øker kraftig – Folkehelseinstituttet oppfordrer til følgende!

Sommeren nærmer seg og da starter også flått-sesongen. De siste årene har tilfeller av TBE viruset økt kraftig både i Norge og Sverige. TBE er et virus som kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet og viruset smitter gjennom flåttbitt.

TBE-smittet flått er i ferd med å spre seg over hele landet, men fortsatt er sykdomsforekomsten ganske lav. Selv om det blir flere og flere som får påvist TBE kan også en av grunnene være at flere tester seg og på grunn av det blir flere smittede oppdaget. I Sverige er tallene langt høyere og det er vel bare et spørsmål om tid før man vil se langt flere smittet her i landet også.

Å bli bitt av flått som er infisert med TBE-virus kan ha dramatiske konsekvenser, bl.a. hjernebetennelse eller lammelser. Folkehelseinstituttet anbefaler at man vaksinerer seg, selv om det er en ganske dyr vaksine. Spesielt de som bor i mer utsatte områder sør i landet og er mye ute i naturen vil være spesielt utsatt for flåttbitt.

Hvis man er mye ute i naturen kan det være en fordel å kle seg med heldekkende klær og sjekke for flått når man kommer hjem så man evt. får fjernet flått så raskt som mulig.

Husk å dele denne med venner for å gjøre oppmerksom på flått-problematikken da mange tar litt lett på den.

117 Comments

Legg til en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.