Er du en kakao elsker? Da må du lese dette. Kakao er nemlig en fantastisk kilde til dette viktige vitaminet

Nå er høsten og vinteren rett rundt hjørnet, og da er det godt med en varm kopp kakao.
I starten av oktober 2018 kom resultatene fra forskningen gjort av et team Tyskere på blant annet sjokolade. Ikke så rart at Tyskerne forsker på sjokolade, da de er et av verdens mest sjokoladespisende folkeslag, tett fulgt av oss nordmenn.

Julia Kühn og kollegaene hennes hadde nemlig en mistanke om at det er ukjente kilder til vitamin D i kosten vår.
I siste utgave av «Food Chemistry» skriver forskerne at de synes det er merkelig at nivået av D-vitamin i blodet vårt er høyere enn når vi regner sammen det folk spiser av kjente kilder til vitamin D. Dermed må det være noen ukjente kilder til vitamin D i matvarer vi ikke registrerer. Men hvilke?
Kühn og kollegaene tror de har deler av svaret:

Kakao

De første hintene om at kakao kan være en kilde til vitamin D, kom allerede så tidlig som på 1930-tallet. Men siden resultatene har vært litt famlende, er det først nå man har funnet svar.
Når kakaobønnene plukkes fra treet, er nemlig innholdet av vitamin D nesten lik null.
Det de tyske forskerne nå har funnet ut er at det skjer noe på veien fra treet til det blir en sjokoladeplate.
Prosessen er som følger; når kakaobønner høstes blir de først lagt til gjæring i noen dager, og deretter blir de tørket i sola. Denne prosessen vil gjøre bønnene mer sårbare for soppangrep. Noe som høres i utgangspunktet ikke helt bra ut, men mye tyder på at den nettopp er det. Soppveksten vil nemlig gjøre at kakaobønnene blir fulle av stoffet ergosterol. Det er en kjemisk forbindelse som kan bli til vitamin D2, ved at bønnene blir liggende i sollys en stund.
Kühns hypotese var at kakaoen som kommer ut av bønnene nettopp inneholder vitamin D. Det er dette de nå har forsket på.

Like mye som i fisk
Forskerne i teamet til Julia Kühn analyserte flere prøver av kakaopulver og kakaosmør som brukes til å lage sjokoladepulver, og ulike sjokolader og sjokoladepålegg.
Resultatene er tydelige og det er riktig at kakaoen inneholder vitamin D.
Men det er stor variasjon på hvor mye det er i ulike utgaver av samme produkt. Resultatene viser at de høyeste nivåene fantes i kakaosmør og mørk sjokolade med over 60% kakaoinnhold. Hvit sjokolade og sjokoladepålegg inneholder minst.
Den mørke sjokoladen som inneholdt mest, inneholdt ca 5,5 mikrogram per hundre gram sjokolade. Dette tilsvarer samme nivå som vi kan finne i matkilder som for eksempel eggeplomme og tunfisk. Det var derimot andre varianter av mørk sjokolade som bare inneholdt 1,9 mikrogram per hundre gram.
Så forskerne tror ut fra denne studien at forskjellene kan komme av at ulike kakaoavlinger har hatt forskjellig grad av soppangrep.
Resultatet av forskningen er i vert fall klar:
Sjokolade er helt klart en kilde til D-vitamin.

Dette er gode nyheter for sjokolade elskere


Det er godt å vite at man en gang i blant kan spise sjokolade med god samvittighet og vite at man får i seg vitamin D i tillegg.
Men det er lite som taler for at man bør satse på å dekke hele D-vitamin-behovet kun igjennom sjokolade og kakao.
Det er fortsatt mye mer kalorier i en sjokolade enn i andre kilder til vitamin D. For eksempel inneholder 100 gram sjokolade nesten 600 kalorier, mens 100 gram tunfisk inneholder kun litt over 100 kalorier.

Unn deg noen sjokoladebiter eller en god og varm kopp kakao foran peisen i disse solløse og kalde vintermånedene, i vert fall en gang i blant.

Referanse:
J. Kühn, A. Schröter, B. M. Hartmann, G. I. Stangl, Cocoa and chocolate are sources of vitamin D2, Food Chemistry, september 2018. Sammendrag.