15 ting du ikke bør gjøre på ferie i utlandet

Skal du til utlandet i sommer? Vi har samlet 15 ting du ikke bør gjøre på ferie utlandet, og hva du bør gjøre i stedet!

1: Ikke lære enkle ord og fraser

Å beherske et helt språk under en reise er urealistisk. Men å lære noen enkle fraser og ord for å forenkle kommunikasjon i dagliglivet, er absolutt verdt innsatsen. Tenk på nytten du får av å kunne bestille mat på restauranten, spørre om veien eller hilse på de lokale.

2: Forvente at alle forstår deg

Språkbarrierer er en realitet når man er på ferie i utlandet. Å forvente at lokalbefolkningen forstår ditt språk er ofte urealistisk. Mange kan heller ikke å snakke engelsk, noe som kan skape kommunikasjonsutfordringer. Vær tålmodig og ta deg god tid – kanskje Google oversetter kan hjelpe?

3: Ta bilder av andre uten tillatelse

Ikke alle ønsker å bli eksponert for et stort publikum på nett gjennom bilder. Spør alltid om tillatelse før du tar bilder av andre, uansett hvem de er.

4: Kun være på hotellet

All inclusive gir deg muligheten til å virkelig koble av. Du slipper å bekymre deg for måltider, og kan nyte friheten uten å tenke på matlaging eller restaurantvalg. Likevel, unn deg noen måltider utenfor hotellet for å smake lokale spesialiteter og få en autentisk opplevelse når du først er ute og reiser.

5: Reise uten forsikring

Forbered deg på det uforutsette med en gyldig reiseforsikring. Uhell kan skje, og da er det godt å vite at du er sikret. En skade eller et sykehusopphold kan bli dyrt, men med forsikring slipper du å bekymre deg for store utgifter.

6: Kun være med reisefølget

Utlandsreiser gir unike muligheter til å bli kjent med mennesker fra andre kulturer. Unngå fristelsen med å bare omgås reisefølget som du kjenner fra før. Ta steget ut og bli kjent med spennende mennesker og komme tettere på lokalbefolkningen.

7: Spise det samme som hjemme

I andre land finner man et mangfold av matvaner, som er annerledes enn våre egne. Likevel er det fort gjortl å holde seg til vante retter som pizza, lasagne eller biff, selv når du er på ferie. Men reiser gir en unik mulighet til å utforske nye smaker og retter som ikke er tilgjengelige hjemme. Smak på lokal mat og spesialiteter. 

8: Ikke betale tips

I Norge er det ikke like forventet at man gir tips på restauranter, og i de fleste tilfeller er det helt greit å bare betale beløpet som står på kvitteringen. I mange andre land er tipsekulturen annerledes, og det forventes at man tipser betydelig mer enn her hjemme.

9: Handle i de vanlige butikkene

Når du handler klær eller andre ting i en ny by, er det lett å ty til kjente butikker. Men husk at det kan lønne seg å utforske de mindre, lokale aktørene også! Ikke bare er det spennende å oppdage nye skatter du ikke ville funnet andre steder, men du støtter også opp om lokalsamfunnet ved å handle hos dem.

10: Kun besøke turistattraksjoner

Å begrense seg til kjente turistattraksjoner betyr å gå glipp av områdets skjulte skatter. Selv om de mest populære stedene er verdt et besøk, kan de være overfylte i sommersesongen. Ved å utforske de mindre kjente perlene får du ofte en mer fredelig og autentisk opplevelse.

11: Ha en for fastsatt plan

Planlegging av ferien er en god idé for mange, spesielt for de som reiser med barn. En grov oversikt over aktiviteter og tidspunkt kan hjelpe dere å få mest mulig ut av turen. Men vær obs på at en for rigid plan kan gjøre ferien stressende. Noen aktiviteter tar lengre tid enn antatt, eller været kan tvinge deg til å improvisere. En fleksibel plan gir rom for spontane opplevelser og uforutsette gleder.

12: Tro at du skal rekke over alt

Mange forventer å rekke over alt når man besøker et nytt land eller en ny by. I samme gate som forrige punkt, er det verdt å huske at store områder, lange avstander, folkemengder og trafikk kan fort sette en brems på reiseplanene. Å presse inn alt på kort tid kan bli stressende og føre til at man går glipp av de beste opplevelsene. Vær realistisk og aksepter at du kanskje ikke rekker alt på én gang. Del heller opp opplevelsen over flere turer og nyt reisen mer.

13: Kun ha kort

Her til lands er det en selvfølge at man kan betale med kort. Hvor enkelt det er å bruke bankkort varierer fra land til land. I mange land er det lurt å ta ut kontanter i forkant, da du ikke alltid kan bruke kort. Det er også en god idé å ta ut litt kontanter ved ankomst, i tilfelle du mister kortet. Da har du penger til for eksempel taxi og mat til du får ordnet opp i situasjonen.

14: Overse lokale tradisjoner og skikker

Når du reiser til et annet land, er det viktig å vise respekt for landets kultur og tradisjoner. Selv om Norge ikke har strenge skikker, er det alltid høflig å tilpasse seg litt. I andre land kan det du tar for gitt i Norge være forbudt og til og med føre til straffer. Derfor er det lurt å sette seg inn i hva som forventes av deg som besøkende.

15: Kjøpe for lite drikke

Mange steder i verden er det ikke trygt å drikke vann fra springen. I slike tilfeller må man kjøpe flaskevann i matbutikker. Husk å ha med deg nok vann når du reiser rundt, spesielt om sommeren når temperaturen kan bli høy. Lokale reiser kan fort føre deg til områder uten matbutikker eller restauranter tilgjengelig. Å ha vann i sekken er derfor ekstremt viktig for å unngå dehydrering.