Forskningen er klar: 5 grunner til at du bør ha hund

Hunden har blitt kåret til menneskets venn og mange er enige i at familien ikke er komplett uten en firbeint venn i huset. Det har blitt forsket mye på hunder og påvirkningen de har på oss mennesker, og studier viser at vi har all grunn til å takke våre trofaste kjæledyr. Her er 5 forsningsbaserte grunner til at man burde ha en hund!

1: Gjør oss mindre ensom

Det er godt selskap i en hund. Med en hund i hjemmet er du aldri alene og du har alltid en firbeint venn som er glad for å være sammen med deg. En liten australsk studie fant faktisk at det å være hundeeier kan redusere ensomhet.

2: Lever lenger

En omfattende gjennomgang av studier publisert mellom 1950 og 2019 fant at hundeiere hadde lavere risiko for død. Årsaken til dette er det også funnet svar på i forskningen. Studier tyder nemlig på at hundeeiere har lavere brodtrykksnivåer og en bedre respons på stress. Dette kan også forklare en svensk studie som viser at hundeiere har lavere risiko for å dø av hjertesykdommer. Mye tyder på at båndet mellom mennesker og hunder reduserer stress, som er en viktig årsak til kardiovaskulære problemer.

3: Økt fysisk aktivitet

Siden hunden må luftes flere ganger om dagen, hver dag, blir de fleste mer fysisk aktiv når de anskaffer seg en hund. Selv på dager med dårlig vær kan man ikke unngå å lufte hunden, og den fysiske aktiviteten blir dermed både regelmessig og langvarig, noe som selvsagt er bra for både den fysiske og psykiske helsa. En studie fra Storbirtannia viser at hundeiere har fire ganger større sjanse til å oppfylle de anbefalte retningslinjene for fysisk aktivitet enn personer som ikke har hund.

4: Mer sosial

De fleste hundeeiere har nok kommet i snakk med folk på gata på grunn av hunden sin. Det å gå rundt med en hund er en icebreaker i seg selv, og gjør det lettere for folk å starte en samtale. Studier viser at omtrent 40% av hundeiere har lettere for å få nye venner og at hunder er en god måte å komme i snakk med fremmede og forme nye vennskap.

5: Gjør oss gladere

Bare det å se på en hund kan gjøre oss glad. En studie utført i Japan fant at å se inn i hunden din sine øyne kan øke nivået av oxytocin, også kjent som “kjærlighetshormonet”. I tillegg har nok de fleste med hund opplevd alle de morsomme tingene en hund kan finne på å gjøre. Latteren sitter løst i selskap med våre firbeinte venner!